Hae tästä blogista

sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Kirjoitan Omia sanojani

Pitääkö olla huolissa?  vai ei?
Tiedän  moni ei kiinnosta tai eivät  huomaan miten vakava on. meidän  ihmisoikeuden ja kansallaisuuden kärsi. Eläin  uhat lajien häviään, jääkarhujen suurimpi uhat jääsulaan ilmastomuutos. lämpö.  merielä'in uhattu muovijätteen  jää pintaa ja hukku vesi  joutuu jumpita jää kaula tukehtua.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Haluan tähän kirjoitamaa  omia  sanoja. Kaikkihan  on ilmastomuutos ahdistus. osa ei. Monia  media ja somemedia  keskutellua aiheita ilmastomuutosta. Minäö haluan osaallistua keskutellua tähän.

Olen vähän  huolistunut. Miksei  kuka tee tai vaikutta.  eläinten ja metsiä luonnon Suojelluista.  meressä ei saa  heitä roskia tai  heitää maaha  ne tuule viemää  saakka järveen.

Ruoka, tavara, vaatteita, pullo/tölkit, kodikalut, ei heitetään roskiin Väärä lajit roskikseen. Mutta roska viemistä pitää oikein lajitellu.

puhutaan nyt pystyääkö ilma liha? moni ihmisiä eivät pysty.
Syömiskelpoisen ruuan heittäminen pois on erityisen haitallista ympäristölle, sillä siinä haaskata ruuan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytetyt resurssit ja ne kaikki ruuan tuotannon ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan. Kaatopaikalle päätyvä ruoka aiheuttaa lisäksi.

Kannatta mietiä miten syöt paljon  ennen kuin heitä biojätettä.

Kasvisruoka on edullista ja terveellistä sekä hyväksi ympäristölle. Kasvisruokailijana säästät myös rahaa, sillä vihannekset, juurekset ja palkokasvit ovat edullisia.
Lihasta luopuminen voi vaatia totuttelemista, mutta kasvivaihtoehtoja löytyy nykyään paljon. Testaamalla löydät uudet suosikkisi.
Siirry kasvisruokavalioon vähän kerrallaan. Vannoutunut lihansyöjä voi pitää viikossa ensin yhden kasvisruokapäivän.





Työpaikassa: Ruoka. töissä menee olisi oma  astia tai työpaikassa sellainen valmiina käyttö. luonnollinenystävällisyys.

pikaruokala: Hesbungerissa  ei enää pyydetää pilliä eikä muovi kannet. silloin kun halua  pilli, sen pillistä tehty puusta, ei ole enää muovi.





https://wwf.fi/uhat/merten-muoviroska/  <<<---- Löytyy tietoja mikä  roskia  vuosittain  häviää. Jos heitetää  maaha tai  meressä.  merieläin lajien joutuu  jumitta muovia.

*'yleisin muoviroska kaikilla maailman merillä on tupakantumppi, myös Itämerellä ja Suomessa. Tupakantumpin hajoaminen vie viisi vuotta. Esimerkiksi muovipullo voi kellua meressä jopa 450 vuotta.'' (kopioittu  teksti)



 Vinkkejä!!   Vinkkejä!!  Vinkkejä!!  Vinkkejä!!   Vinkkejä!!  Vinkkejä!!


Mitä teet kun et käytä enää vaateita.


- Facebook krippitori ja Tori.fi.  kun että saanu myynty, sit  vaihtoehtoa,


-vie kirppitorille tai lahjoitta,  sekä kierrätyskeskukseen. annan ilmaisena.


- Vaateita  tällähetkellä voi viedää  kierrätyksen saa  edullisemppa kuponki

(lindex, H&M, kappah,)  <<<------



https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/lajitteluohjeet/vaatteettekstiilit/Sivut/default.aspx  Lisäätietoa. minne mihin voi kieräätäe. kuten mainitsin lindex. H&M sekä kappahl voi viedä.


Tavaroitteen ja vaattee  voi viedää lahjoita


- Fida

- Viadia.

- UUF kierrätys

- kierrätyskeskus ( eri suomeessa  muualla kaupungin)

_______ ________ _________ ________ _________ ________ _________

- Kun shoppailua hullu päivä, kesä, kevä ja joulu  vaatteita alennuksia isoja ostoksia mutta jälkeen pääti ei halua käytä tia käytänyt muutama kerran. kannatti mietiä mitä vaateita  käytät eniten ja lemppari.

- Useilla jätepisteillä on ensinnäkin vaatekeräyslaatikko, johon voi jättää ehjät ja puhtaat tekstiilit. Käsistään kätevä ihminen voi tehdä vanhoista vaatteista ja kankaista siivousrättejä ja matonkuteita.
Jos omat taidot eivät riitä, voi vaatteen korjauttaa tai sitten sen käyttökelpoiset osat voi laittaa kiertoon.




  Luovutamista  tavaroita ei ole helppoa päästä irti tärkeitä tavara.


Esimerkki https://www.youtube.com/watch?v=7mnNHS_lHeo Linkillä yksi nainen kertomaa  joutuu lupua  123 tavaroita ja kertoi  miten käyttömätö ja  käytetty  joutuu luovutta koko kamat pois.
 ( videoissa ei ole tekstyitynä.)



Youtuubessä videoita löytyy vaikka paljon  vinkkejä kirjoita  haku (Miten luopua tavaroita).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/#tee-elamantapatesti  <<<---- paljon tietoja


Kuvahaun tulos haulle amazonin sademetsä 

viikko sitte surullinen  uutinen  Brasilia  amazonin sademetsä palanut. voidaako me  vaikutta? ilmastomuutos voidaa muutta. jos teemme jotain.  Eläinlajien ovat uhalainen häviä, sekä meressä  liika roskia muoveja   enenmmä kuin  kaloja  lisäksi merieläinten.


 Kiitos kun jaksat lukea.  ^_^

Tähän saa kommetoida


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommetti kiitos!